La vida comunitaria i el joc

L’última sessió de les II Trobades d’Hivern Cap a un barri cuidador, el dissabte 14 de desembre, està dedicada a la Vida comunitària i el joc i comptarà amb la interenció d’Emma Cortés Maurel, coordinadora del Projecte Ciutat del Joc 2030 en l‘Institut Infància i Adolescència de Barcelona.

Emma contarà la seua experiència en aquest Projecte Ciutat del Joc 2030, els objectius marcats i el que han aconseguit fins al moment, començant per la necessària coordinació entre les institucions i organitzacions implicades en la gestió i ús dels espais públics.

Urbanisme cuidador: infància, adolescència i comunitat

En aquesta intervenció s’abordaràn alguns temes claus, precisament, en l’ús dels espais públics:

  • Com s’haurien d’ampliar i optimitzar els entorns de joc i trobada, de manera que milloraren els espais de cures en els llocs de joc?
  • Com gestionar possibles conflictes generats en els espais de joc? A vegades, llocs que acullen les relacions veïnals al voltant del joc dels xiquets, festes escolars, etc. es converteixen en un focus de conflicte amb part del veïnat, que es queixa del soroll i proposa allunyar els jocs infantils dels edificis habitats.
  • És possible transformar espais i reconvertir els patis escolars a un ús més públic per a desmasificar els parcs infantils?
  • Què podem fer en els colecaminos, o camins cap a les escoles?

També es plantejaran algunes qüestions que cal tindre en compte per a crear nous espais de joc, amb l’objectiu de reflexionar i debatre sobre propostes concretes més pròximes:

  • La importància dels espais públics i del joc en la infància i l’adolescència.
  • Com responen els parcs de proximitat a diferents segments de la comunitat i les seues necessitats.
  • Com es poden obrir els patis escolars als barris, exposant experiències de col·legis que s’han reconvertit a espais oberts.
  • Com arribar al consens amb diferents actors de la comunitat, fent proposades perquè els espais de desmasifiquen, siguen menys sorollosos i provoquen menys conflictes en el veïnat.

En finalitzar el debat es realitzarà una passetjada pel barri, que acabarà amb una picadeta en el CEIP Jaime Balmes.

Coneix a Emma Cortés

Emma Cortés Maurel és coordinadora del Projecte Ciutat del Joc de l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona.

És titulada superior en Pedagogia Social i diplomada en Educació Social per la Universitat de Barcelona, i també té un postgrau en Intervenció Socioeducativa a través del Joc per la Universitat Ramón Llull.

Té més de 20 anys d’experiència professional en direcció de projectes soci-educatius, i s’ha especialitzat en àmbits d’infància i família, educació i joc, participació i comunitat, i gestió de serveis públics municipals.

Des de maig de 2018 coordina projectes a Institut Infància i Adolescència de Barcelona i, actualment, coordina per encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona el desplegament del Pla del Joc en la seua fase inicial.

Pots trobar-li en Twitter i en Linkedin.

Institut Infància i Adolescència de Barcelona

Aquest organisme és un instrument públic promogut per l’Ajuntament de Barcelona dedicat al coneixement per a acompanyar a l’administració local en el seu paper de garantir els drets de xiquets i adolescents, i en la transformació de la ciutat perquè siga més adequada per a viure la infància i l’adolescència.

El Projecte Ciutat del Joc treballa amb i per l’Ajuntament de Barcelona per a avançar cap a una ciutat jugable i jugada, a partir del Pla del joc a l’espai públic amb horitzó 2030, presentat el 2019 i amb treballs previs recollits en l’Estratègia Barcelona dóna molt de joc de 2018.

Actualment, el Pla es troba en fase de desenvolupament i implementació.

Pots seguir-ho en Twitter.

Tens el programa sencer en aquest enllaç.

Etiquetas:, , ,